Chce pójść z koleżanką spróbować sushi (oboje nigdy nie jedliśmy), więc pytania brzmią następująco... Gdzie w Warszawie polecicie dobre sushi? Dobre smakowo oraz dobre dla portfela (co by nie schudł za bardzo) Oraz co najlepiej wziąć na początek??
Jeżeli chcesz żeby było budżetowo i smacznie to idź na lunch. Wtedy ceny są skastrowane o 40-50%. Jak nie lunch to czekaj na okazje typu groupon, etc. Zdarzają się kupony do dobrych knajp.
Ja mogę Ci z czystym sumieniem polecić 2 miejsca:
- Art Sushi
- Nippon Kan - obrotowy bar na lunch, cena 7pln za talerzyk, mój faworyt na lunch
Jak chcesz z pierdolnięciem żeby się lasce panokcie u nóg zawinęły to albo Sakana albo Sushi Zushi, ale przygotuj się, że jak pójdziesz bez żadnej promocji to 100 na osobę pęknie, ale będzie baaardzo dobre.
btw. ryż gotować w stosunku ryż/woda 1:1? 15 min na minimalnym ogniu + 15 min. dochodzenia?
P.S. gotuje w tej wodzie, w której zostawiam ryż po przepłukaniu na 30 min? czy zmieniam przed gotowaniem?
1:1
ja robię 10 min pyrkania na b.wolnym ogniu
min 15 min bez ognia tak żeby odparowała cała woda
staraj się jak najmniej odkrywać ryż, zapodaj jakąś szklaną pokrywkę do sprawdzania co się tam dzieje
gotuje w swieżej wodzie
ryż już ugotowany... wygląda i pachnie ekstra... trochę chyba przesadziłem z sosem bo zrobił się lekko kwaskowaty ale mam nadzieje ze przemaceruje się z innymi składnikami i będzie ok...
ryż już ugotowany... wygląda i pachnie ekstra... trochę chyba przesadziłem z sosem bo zrobił się lekko kwaskowaty ale mam nadzieje ze przemaceruje się z innymi składnikami i będzie ok...
klasyczny błąd
odstaw na glinianą miskę pod ścierką niech sobie odpocznie z 30 min
Emre, ten zestaw jest średni. Trzeba kupować wsio oddzielnie. Ryż, nori, seasoning, dobry sos sojowy, wasabi. Składniki muszą być mega świeże i trzeba mieć wprawę w zawijaniu. Ja po 3-4 razach też już chciałem się odlać ale kolejne spotkania z sushi były już mega udane. Pooglądaj na YT jak robią sushi.
Auto: hondon
Dołączył: 28 Gru 2007 Posty: 2019 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-05
nie wiem jak smakowało Twoje sushi, ale wygląda apetycznie. Zastanawiam się jedynie dlaczego Twoje wasabi jest takie twarde. Ja swojego w paście używam m.in. jako kleju do nori
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum