Powrót do strony powitalnej.


Poprzedni temat «» Następny temat
Sushi
Autor Wiadomość
SebaSJP 


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 669
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-02-24   

Yeti napisał/a:
a teraz już nie myślisz? :zdziwko:

:beta:
_________________

 
 
 
Kubaa 


Auto: S2000 AP1
Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 1421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-05   

Dobra to ja odkopię temat pytaniami laika ;-)

Chce pójść z koleżanką spróbować sushi (oboje nigdy nie jedliśmy), więc pytania brzmią następująco... Gdzie w Warszawie polecicie dobre sushi? Dobre smakowo oraz dobre dla portfela (co by nie schudł za bardzo) :mrgreen: Oraz co najlepiej wziąć na początek??

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
 
 
p0lish 

Auto: Verso
Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 3443
Skąd: Kyiv
Wysłany: 2011-05-06   

Jeżeli chcesz żeby było budżetowo i smacznie to idź na lunch. Wtedy ceny są skastrowane o 40-50%. Jak nie lunch to czekaj na okazje typu groupon, etc. Zdarzają się kupony do dobrych knajp.

Ja mogę Ci z czystym sumieniem polecić 2 miejsca:
- Art Sushi
- Nippon Kan - obrotowy bar na lunch, cena 7pln za talerzyk, mój faworyt na lunch

Jak chcesz z pierdolnięciem żeby się lasce panokcie u nóg zawinęły to albo Sakana albo Sushi Zushi, ale przygotuj się, że jak pójdziesz bez żadnej promocji to 100 na osobę pęknie, ale będzie baaardzo dobre.

pzdr
 
 
Emre
Panicz!


Auto: GTI+, R20
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 11144
Skąd: zerodwadwa
Wysłany: 2011-06-05   

let's the party begin...



btw. ryż gotować w stosunku ryż/woda 1:1? 15 min na minimalnym ogniu + 15 min. dochodzenia?

P.S. gotuje w tej wodzie, w której zostawiam ryż po przepłukaniu na 30 min? czy zmieniam przed gotowaniem?
_________________
JDMO Shop -> Ramki pod tablice JDMO oraz Naklejki Forumowe.

- Kredyty firmowe od pierwszego dnia działalności
- Leasing
- Faktoring

Info -> priv
 
 
p0lish 

Auto: Verso
Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 3443
Skąd: Kyiv
Wysłany: 2011-06-05   

Emre napisał/a:
let's the party begin...

Obrazek

btw. ryż gotować w stosunku ryż/woda 1:1? 15 min na minimalnym ogniu + 15 min. dochodzenia?

P.S. gotuje w tej wodzie, w której zostawiam ryż po przepłukaniu na 30 min? czy zmieniam przed gotowaniem?


1:1
ja robię 10 min pyrkania na b.wolnym ogniu
min 15 min bez ognia tak żeby odparowała cała woda
staraj się jak najmniej odkrywać ryż, zapodaj jakąś szklaną pokrywkę do sprawdzania co się tam dzieje
gotuje w swieżej wodzie
 
 
Emre
Panicz!


Auto: GTI+, R20
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 11144
Skąd: zerodwadwa
Wysłany: 2011-06-05   

ryż już ugotowany... wygląda i pachnie ekstra... trochę chyba przesadziłem z sosem bo zrobił się lekko kwaskowaty ale mam nadzieje ze przemaceruje się z innymi składnikami i będzie ok...
_________________
JDMO Shop -> Ramki pod tablice JDMO oraz Naklejki Forumowe.

- Kredyty firmowe od pierwszego dnia działalności
- Leasing
- Faktoring

Info -> priv
 
 
p0lish 

Auto: Verso
Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 3443
Skąd: Kyiv
Wysłany: 2011-06-05   

Emre napisał/a:
ryż już ugotowany... wygląda i pachnie ekstra... trochę chyba przesadziłem z sosem bo zrobił się lekko kwaskowaty ale mam nadzieje ze przemaceruje się z innymi składnikami i będzie ok...


klasyczny błąd :D
odstaw na glinianą miskę pod ścierką niech sobie odpocznie z 30 min
 
 
Emre
Panicz!


Auto: GTI+, R20
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 11144
Skąd: zerodwadwa
Wysłany: 2011-06-05   





finito... ;-)

jak na pierwszy raz to chyba nie jest źle... ale generalnie zjadłem 3 szt. i stwierdzam, że chyba nie lubię sushi... :lol:

nie podchodzi mi smak tego liścia... :-/
_________________
JDMO Shop -> Ramki pod tablice JDMO oraz Naklejki Forumowe.

- Kredyty firmowe od pierwszego dnia działalności
- Leasing
- Faktoring

Info -> priv
 
 
p0lish 

Auto: Verso
Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 3443
Skąd: Kyiv
Wysłany: 2011-06-05   

Emre, ten zestaw jest średni. Trzeba kupować wsio oddzielnie. Ryż, nori, seasoning, dobry sos sojowy, wasabi. Składniki muszą być mega świeże i trzeba mieć wprawę w zawijaniu. Ja po 3-4 razach też już chciałem się odlać ale kolejne spotkania z sushi były już mega udane. Pooglądaj na YT jak robią sushi.
_________________
INSTA
 
 
Emre
Panicz!


Auto: GTI+, R20
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 11144
Skąd: zerodwadwa
Wysłany: 2011-06-05   

no siedziałem w kuchni z laptopem i tutkami na YT... ;-)
_________________
JDMO Shop -> Ramki pod tablice JDMO oraz Naklejki Forumowe.

- Kredyty firmowe od pierwszego dnia działalności
- Leasing
- Faktoring

Info -> priv
 
 
Emre
Panicz!


Auto: GTI+, R20
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 11144
Skąd: zerodwadwa
Wysłany: 2011-06-05   

btw. boki się odcina?

bo niby każą zostawić margines na liściu, ale potem po zwinięciu nie ma tam "nadzienia"...
_________________
JDMO Shop -> Ramki pod tablice JDMO oraz Naklejki Forumowe.

- Kredyty firmowe od pierwszego dnia działalności
- Leasing
- Faktoring

Info -> priv
 
 
p0lish 

Auto: Verso
Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 3443
Skąd: Kyiv
Wysłany: 2011-06-05   

ja boki odcinam na równo ale i tak ogryzki są zjadane :D
_________________
INSTA
 
 
Yeti 


Auto: hondon
Dołączył: 28 Gru 2007
Posty: 2019
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-05   

nie wiem jak smakowało Twoje sushi, ale wygląda apetycznie. Zastanawiam się jedynie dlaczego Twoje wasabi jest takie twarde. Ja swojego w paście używam m.in. jako kleju do nori
_________________
イエティ
 
 
Emre
Panicz!


Auto: GTI+, R20
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 11144
Skąd: zerodwadwa
Wysłany: 2011-06-05   

nie jest wcale twarde... rozpada się po dotknięciu pałeczką...
_________________
JDMO Shop -> Ramki pod tablice JDMO oraz Naklejki Forumowe.

- Kredyty firmowe od pierwszego dnia działalności
- Leasing
- Faktoring

Info -> priv
 
 
gaseb 


Auto: FN2 & SB3
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 7432
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-05   

Emre napisał/a:
nie podchodzi mi smak tego liścia... :-/
mi też nie pasował glon z tego zestawu. na kilka sposobów robiłem ryż a glon nadał był jakiś taki "gumowaty"

Emre napisał/a:
po dotknięciu pałeczką...
Emre masz już 18 lat, możesz już mówić po dotknięciu "pałą" :mrgreen:
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel // modified v.0.2 by warna