Powrót do strony powitalnej.


Poprzedni temat «» Następny temat
Sushi
Autor Wiadomość
the_havran 


Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 2442
Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2007-11-21   

No ta, zapomniałem :oops: :lol:
 
 
adino1 


Auto: 987S , NC+, XC60 T6, V50
Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 2341
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-11-23   

a to moje ulubione trio co do maki sushi nr.1- z tuńczykiem...pychota...polecam nr.2-łosoś...nr.3-avokado...takie knajpki to super miejsca...chodź troche drogie...ale jak dla...mnie wielki P O Z Y T Y W ! ! ! :super:
 
 
 
góral 


Auto: Toyota Celica Turbo
Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 32
Skąd: Z PROWINCJII
Wysłany: 2008-01-11   

kursy robienia sushi organizowane sa tez w Polsce, jak najbardziej , mój kumpel chodzil, ja sie wybieram... jest tylko jeden problem, tego z racji samych ilosci po prostu sie przygotowuje duzo. i trza to potem zjesc. z tymi cenami to troche przesadzacie, ja w Krakowie chodze czesto z kobita i płacimy zwykle troche ponad stówe na 2 os.
_________________
Stage 2 jezdzi... bedzie 3-ka z przodu w tych..... no koniach!!
 
 
 
havok 

Auto: WRX
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 76
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-01-11   

Ostatnio wyczytałem, ze sushi ma się tak do typowej japońskiej potrawy, jak flaki do polskiej.

Wrzucam zatem alternatywę, są to przepisy podawane przez Marcina Bruczkowskiego w jego książkach:
1. Przepis na Okonmiyaki

Przepis Pani Hireo Matsunaga

Porcja mała na dwie albo 3 osoby -
:: 200 g mąki pszennej
:: 200 - 300 ml wody
:: puszka tuńczyka w sosie własnym (zamiast tuńczyka można użyć posiekanego cienko mięsa wieprzowego - ok 200 g, lub kalmarów - ok. 200g)
:: kukurydza (tylko w wariancie z tuńczykiem)-jedna puszka, czyli ok.130g.
:: 100g. sera żółtego (zalecany do użycia tylko w wariancie z wieprzowiną)
:: duża łyżka posiekanej cebuli
:: 1/4 główki kapusty(w warunkach polskich powinna to być kapusta pekińska albo młoda,byle nie za twarda)
:: 1 jajko
:: przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy (polecam firmy Kikkoman), olej sałatkowy do smażenia
:: opcjonalnie: por, kalmar (zamiast innego mięsa) i praktycznie cokolwiek innego-nazwa okonomiyaki (smażone-co-kto-lubi) odzwierciedla ideę dowolności
:: do posypania: aonori (rozdrobnione wodorosty-w Polsce trudne do kupienia, ale można rozdrabniać samemu zwykłe wodorosty nori,a te już są w wielu supermarketach), katsuobushi (suszone wiórki ryby katsuo-też trudno znaleźć)
:: do umoczenia tuz przed spożyciem: majonez (Winiary są OK), łagodny sos Worcester (do kupienia w Polsce, np: w Tesco)

1. Kapustę szatkujemy drobno, myjemy, otrząsamy na sitku.
2. Z produktów w puszkach odcedzamy płyny, kroimy mięso, jeśli jeszcze nie jest pokrojone (i jeśli w ogóle używamy mięsa)
3. W miseczce mieszamy wodę, mąkę i jajko.
4. Dodajemy produkty z punktów 1 i 2 i mieszamy razem.
5. Dodajemy przyprawy do smaku.
6. Smażymy na patelni na oleju 3-4 minuty, odwracamy na drugą stronę i perforujemy (np:widelcem) wypieczoną górną część; za pomocą pędzelka można posmarować ją delikatnie sosem Worcester, aby smak dotarł do środka.
7. Wykładamy na duży talerz, jak pizzę, kroimy na mniejsze części. Posypujemy aonori i katsuobushi (widok tańczących wiórków katsuobushi na gorącym okonomiyaki może zaskoczyć). Majonez oraz keczup połączony w proporcji 2:1 z sosem worcester umieszczamy osobno na talerzykach, z których okonomiyaki jest spożywane, w celu zmieszczenia ich i umoczenia w nich kawałka transportowanego bezpośrednio do ust (oczywiście pałeczkami,ale w ostateczności widelcem)
8. Dobrze wchodzi z zimnym piwem.

Przepis z książki :
Bezsenność w Tokyo - Marcin Bruczkowski

2. Katsudon - typowa japońska kuchnia
Przepis na 2 osoby
Potrzeba:
1. 4 kawałki wieprzowiny
2. Panko (taka japońska panierka w stylu grubej bułki tartej - można starkować bagietkę na grubej tarce)
3. ryż (najlepiej japoński)
4. oliwa do smażenia
5. 600ml dashi (jak się nie dostanie to swojski wywar warzywny)
6. 5 łyżek sosu sojowego
7. 2 łyżki mirin
8. 1 łyżeczka cukru
9. cebula (ilości nie znam)
10. 5 jajek
11. pieprz, sól, mąka

Przepis właściwy:
Przygotowujemy mięso (może być dzień wcześniej) - solimy i pieprzymy z obu stron, posypujemy lekko mąką, zanurzamy w rozbełtanym jednym jajku.
Przygotowujemy ryż (jak, to już wiemy z robienia sushi ;) )
Smażymy mięso obtaczane w panko na gorącej oliwie, po czym odsączamy z nich tłuszcz (na przykład na papierowym ręczniczku) i po wystygnięciu kroimy wzdłuż w paski.
Gotujemy w garnku dashi. Dodać punkty 6, 7 i 8. Kroimy cebulę na cienkie paseczki i wrzucamy do wywaru. Zmniejszamy ogień do minimum. W odrębnej miseczce ubijamy pozostałe 4 jajka. Podkręcamy ponownie ogień i jak bulion się zagotuje wkładamy ostrożnie i powoli kotlety, wlewamy jajka. Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy ogień na około 2 minuty. W międzyczasie wykładamy ryż do miseczek, po upływie tych dwóch minut masę jajeczno-mięsno-cebulową wykładamy na wierzch ryżu.
"Katsudon jest dobry natychmiast po przygotowaniu albo wcale"

Za: M.Bruczkowski "Zagubieni w Tokio".
 
 
 
góral 


Auto: Toyota Celica Turbo
Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 32
Skąd: Z PROWINCJII
Wysłany: 2008-01-21   

A ja wczoraj ogladalem fajny program o Shusi własnie.. Samo gotowanie ryzu jest tak cholernie skomplikowane ze mnie glowa boli.. Oczywiscie jeszcze odpowiedni ryz musi byc :-? A jakies majonezy w shusi to europejski wymysl..
_________________
Stage 2 jezdzi... bedzie 3-ka z przodu w tych..... no koniach!!
 
 
 
Pawco 


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 3109
Skąd: 3mia100
Wysłany: 2008-02-07   

To ja tez podam jeden przepis :)

Yakitori - szaszłyki z kurczaka

Do przyrządzenia tej potrawy można użyć niemal każdej części kurczaka, choć najczęściej korzysta się z udek i piersi.
Składniki: udka z kurczaka (bez kości i skóry), por, sos sojowy, sake, cukier, miód lub syrop klonowy, drewniane patyczki.

Przygotowanie:
Wymieszać 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki cukru, odbrobinę miodu lub syropu klonowego, odrobinę sake i wody i podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Pociąć mięso kurczaka na kawałki o rozmiarach 3x2x2 cm. Włożyć je do sosu i na chwilę pozostawić. Pociąć por na 3-centymetrowe kawałki. Mięso i por nadziać na patyczki do szaszłyków. Grillować lub piec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza (można zawinąć w folię aluminiową, aby uniknąć przypalenia).
 
 
 
tomi666


Auto: EK3
Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 547
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 2009-06-29   


:mrgreen:
 
 
 
Deox 
Administrator


Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 6317
Skąd: JDM Option
Wysłany: 2009-06-29   

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: sushi roku
 
 
 
Yeti 


Auto: hondon
Dołączył: 28 Gru 2007
Posty: 2019
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-30   

zajebiste :mrgreen:
_________________
イエティ
 
 
the_havran 


Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 2442
Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2009-06-30   

ale mi smaka na sushi zrobiliscie, aż dziś coś ogarne :-D
 
 
Deox 
Administrator


Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 6317
Skąd: JDM Option
Wysłany: 2009-06-30   

the_havran napisał/a:
ale mi smaka na sushi zrobiliscie, aż dziś coś ogarne :-D


Ja słyszałem, że Ty tylko schabowego ogarniasz. :mrgreen:
 
 
 
the_havran 


Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 2442
Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2009-06-30   

nie, nie, źle słyszałeś. ja ogarniam sushi ze schabowym wewnątrz :lol:
zresztą, dziś zrobię to się pochwale fotami.
 
 
Gumka23 
DDTC in progress...


Auto: EG5 & CW3
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 6513
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-06-30   

Juz sie kiedys tak chwaliles chwaliles, jak przyszlo co do czego to nawet przy jajecznicy nie chciales pomagac :P
_________________
 
 
 
the_havran 


Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 2442
Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2009-06-30   

no przecież ja robiłem jajecznice wtedy a Ty mi pomagałeś :roll:
tak, czy inaczej Gumiak, wiszę Ci darmowe sushi made bt the_hav ;-)
 
 
gaseb 


Auto: FN2 & SB3
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 7432
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-01   

foty mielońca w ryżu?
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel // modified v.0.2 by warna