Powrót do strony powitalnej.


Poprzedni temat «» Następny temat
Sushi
Autor Wiadomość
Hachiroku 

Dołączył: 16 Kwi 2010
Posty: 31
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2011-01-17   

Będę musiał spróbować tego wędzonego łososia + twarożek 8-)
 
 
gaseb 


Auto: FN2 & SB3
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 7432
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-17   

Emre napisał/a:
gaseb napisał/a:
+ łosoś :mrgreen: :mrgreen:


:bear1:
_________________

 
 
Bartek! 


Auto: m5 f10, m3 e36,1/2 328 e36, cl55 amg
Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 8064
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-01-17   

<mniam>
_________________
Zawód - SYN :lol:
 
 
aro 
d(-_-)b


Auto: Black usdm Ej1/Black Ej6 B16
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 203
Skąd: WRA....
Wysłany: 2011-01-17   

:bear3:
_________________

 
 
 
antek 


Auto: Motonóg & TSI & TDI
Dołączył: 26 Lis 2007
Posty: 3009
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2011-01-18   

miał być łosoś a nie pieróg :mrgreen:
 
 
 
gaseb 


Auto: FN2 & SB3
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 7432
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-18   

oj tam oj tam, przynajmniej kolor się zgadza
_________________

 
 
YaNKoL 


Auto: C-MAX
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 100
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2011-01-22   

Robiłem dzisiaj pierwszy raz sushi. Równocześnie pierwszy raz w życiu miałem okazję je spróbować. Nie wiem, czy to nie był błąd.

Sushi wyszło mdłe, po 6 kawałkach nie mogłem już następnego włożyć do ust. Nie wiem, tak ma smakować??

Ryż moim zdaniem był najsłabszym punktem potrawy - gotowany według przepisu ze strony którą Gaseb gdzieś tam podał. Do tego był ogórek, avocado i łosoś (wędzony bo innego nie miałem). Aha, no i wasabi i sos sojowy.
Całość wyglądała chyba ładnie jednak smakowała, a w zasadzie nie smakowała.

Może coś źle zrobiłem? Zły dobór składników? Albo po prostu tak to ma smakować...

A wyglądało tak:


Chyba trzeba będzie pójść do jakiegoś sushi baru i skonfrontować smaki tego co zrobiłem ja z tym czym powinno być sushi ;)
 
 
 
havok 

Auto: WRX
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 76
Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-01-22   

Zdecydowanie zacznij od baru sushi, byle dobrego
 
 
 
Cino 


Auto: BMW F15 X5 / Audi Q7 II / 911
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 4312
Skąd: Gdańsk / Bydgoszcz
Wysłany: 2011-01-22   

Szczerz to i wygląda to mdło :D

Dodawałeś octu ryżowego?? Bez tego napewno ryż wyjdzie mdły, słodki itp. Ja dodaję jeszcze do środka sushi często ostrego chrzanu ( nie wasabi, zwykły chrzan tarty biały) dzięki temu jest bardziej wyraźne.

Proponuję przejść się do jakiegoś sushi baru, potem będzie Ci łatwiej kombinować aby wyszło dobrze :mrgreen:
_________________
 
 
 
YaNKoL 


Auto: C-MAX
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 100
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2011-01-22   

Cino napisał/a:
Dodawałeś octu ryżowego??


Tak dodawałem.

Może ten zestaw który kupiłem był jakiś kiepski? "Wychaczyłem" w TESCO za 30 zeta komplet na 4 wałki sushi. Nie wiem, czy to dużo czy mało?

I jeszcze jedna sprawa - może za dużo (grubo) ryżu układałem??
 
 
 
Emre
Panicz!


Auto: GTI+, R20
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 11144
Skąd: zerodwadwa
Wysłany: 2011-01-22   

a to jest ryż? bo mi konsystencją przypomina bardziej kawior, tylko kolor nie ten... :mrgreen:
_________________
JDMO Shop -> Ramki pod tablice JDMO oraz Naklejki Forumowe.

- Kredyty firmowe od pierwszego dnia działalności
- Leasing
- Faktoring

Info -> priv
 
 
brtk 

Dołączył: 09 Sty 2011
Posty: 19
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-01-22   

Emre napisał/a:
a to jest ryż? bo mi konsystencją przypomina bardziej kawior, tylko kolor nie ten... :mrgreen:

To samo sobie pomyślałem :mrgreen:

Na pewno płukałeś ryż tyle razy ile trzeba?
 
 
YaNKoL 


Auto: C-MAX
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 100
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2011-01-23   

No ryż płukałem dość długo, aż czysta woda leciała. Potem pół godziny namoczenia, jeszcze jedno płukanie i gotowałem go jakieś 15 minut, przez ten czas powiększył swoją objętość dwukrotnie (napęczniał) i zrobiło się z niego coś jakby kleik :) Ale ziarenka ryżu była wyczuwalne, lekko twardawe (al dente).
 
 
 
gaseb 


Auto: FN2 & SB3
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 7432
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-23   

po co gotowałeś 15 minut? tak się nie robi. wstawiasz ryż na nieduzy gaz, czekasz chwile az się zagotuje, dlugo to nie bedzie trwalo bo wody w garnku powinno byc malo. nastepnie jak juz zobaczysz, ze sie zaczyna gotowac, zmniejszasz na minimum palnik i tak trzymasz 15 minut (on sie wtedy juz nie gotuje bo ogien jest mały), wyłączasz palnik i czekasz kolejne 15 minut zanim zdejmiesz pokrywkę, wczesniej nie mozesz jej unosic. pozniej ryz musi ostygnac, wtedy dodajesz ocet ryzowy, ja dodaje wiecej niz w przepisie, wtedy bardziej mi smakuje.


ryz, ten co pokazales wyglada jak by byl rozgotowany calkiem. po za tym za duze sa kawalki ogórka, potnij go na cienkie paski a nie takie klocki :)

to w tle w misce to wasabi?
taką wasabi powinno miec konsystencję :) )
_________________

 
 
wierzba 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 3637
Skąd: Kwidzyn
Wysłany: 2011-01-24   

gaseb napisał/a:
taką wasabi powinno miec konsystencję :)

serio ?
myślałem, że bardziej płynną ma miec konsystencję...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel // modified v.0.2 by warna