Słuchajcie, jestem głodny i pomyślałem że bym se opierolił sushi nigdy tego nie jadłem i nie wiem co wybrać , menu jest długie i ceny nie są przyjemne więc chciałem się poradzić co kupić żeby nie zamówić czegoś co będzie smakowało jak skarpetka
powiem Ci tak: jesli jestes glodny i chcesz posmakowac sushi to najpierw uderz do mc donalds i zapchaj sie kilkoma hamburgerami bo zeby najesc sie podkreslam najesc sie a nie posmakowac sushi musialbys zostawic w takiej restauracji okolo100 zl na osobe chyba ze masz zoladek jak 40kilogramowa laseczka
_________________ 40% ...to nie alkohol
40km... to nie odległość
-40mm... to nie gleba
Sqad
Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 36 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-19
dokładnie sushi to na deserek, ostatnio bylem, no i tak jak napisał Egon 100zł od osoby trzeba zostawić, fakt że do tego w drogiej knajpie byliśmy. Ale bylo danie miesne ryż zupa i na sam koniec sushi wielki półmisek. Mi najbardziej smakował tunczyk z tego sushi reszta miała dość specyficzne smaki.
No nie należy zapomnieć o sosie i jak by to nazwać ich zielonym chrzanie, bez tego chrzanu rozrobionego sushi nie jest dobre.
A podstawa to pałeczki, wbrew pozorom bardzo łatwo się nimi je.
Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006 Posty: 2442 Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2007-11-19
Ziom looknij na password'a
Zrobisz sobie sam, a zresztą po co? Masz tu temat:
W związku z dość sporym zainteresowaniem kuchnią z kraju kwitnącej wiśni, proponuję wstawiać tu wasze ulubione lub znalezione przez was przepisy. Jak już wiadomo kuchnia japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie. Jest niskokaloryczna, bogata w białko i żelazo, uboga w cholesterol i tłuszcze. W porównaniu z innymi kuchniami prawie pozbawiona przypraw, oparta jest na ryżu, produktach z soi (miso, tofu), rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Słynie z prostych, pięknie zaaranżowanych dań, w których żaden ze składników nie przysłania naturalnego smaku pozostałych. Najbardziej znane w Polsce jest sushi cieszące się rosnącym stale powodzeniem. Właśnie dieta w dużej mierze wpływa na to, że Japończycy żyją statystycznie najdłużej.
Oto przepis na początek, prosty i smaczny: (przepis jest w ciekawostkach, ale tu będzie lepiej pasował)
Wszystkie produkty jak i akcesoria bez problemu można znaleźć w sklepach internetowych.
Kilka przykładowych adresów:
Tak więc jakby to powiedział Pascal "...dziś pokaże wam przepis na bardzo fajnego ryż"
Pewnie się czasem zastanawialiście czym tak zaj**** barwią ryż do sushi...
...teraz już wiecie
***Mały tutorial*** (chociaż pewnie wszyscy tu obecni to wiedzą)
Ostrożnie rozłamujemy pałeczki.
Dolną pałeczkę umieszczamy we wgłębieniu między palcem wskazującym a kciukiem, podpierając palcem serdecznym.
Górną pałeczkę trzymamy pomiędzy kciukiem, palcem wskazującym a środkowym.
Sushi przekręcamy na bok i pewnie w całości chwytamy pałeczkami.
Koniec obłożenia delikatnie zanużamy w miseczce z sosem sojowym. Pamiętamy by starać się nie moczyć ryżu.
PAT
Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 115 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-21
Zrobimy napewno z Kasia..ja uczylem sie robienia sushi dobre 3 miechy , powiem tyle ze ktos bez wiedzy za kazdym razem inaczej zrobi..dlaczego?? według mistrzów sushi jest to potrawa gdzie kazdy jeden skladnik jest uzupelnieniem poprzedniego i wstepem do nastepnego..nie jest to wbrew pozoru latwa sztuka, odpowienie nori to raz, ryba to dwa odpowiednia mata to trzy (tak mata tez odgrywa role, z jakiego drewna jest robiona) ryż jest najważniejszy!!! wiec zachecam do zapoznania sie ze sztuką(tak to jest sztuka) robienia sushi, nie każdy moze zostac chociazby kucharzem tej pysznosci...tyle odemnie, opowiadalem z doswiadczenia
A BTW uczyła mnie 49 letnia Japonka Hiromi która biła mnie mata po rękach jak zle cos robilem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum