Powrót do strony powitalnej.


Poprzedni temat «» Następny temat
Sushi
Autor Wiadomość
OLO 

Auto: R34
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 1244
Skąd: Warsaw
Wysłany: 2007-11-19   Sushi

Słuchajcie, jestem głodny i pomyślałem że bym se opierolił sushi :lol: nigdy tego nie jadłem i nie wiem co wybrać , menu jest długie i ceny nie są przyjemne więc chciałem się poradzić co kupić żeby nie zamówić czegoś co będzie smakowało jak skarpetka :)

oto menu :
http://www.sushisamaryba.pl/menu.php?id=0


poradźcie coś :) i aby za drogo nie było bo mało bęzyny mam w samochodzie :)


pzdr.
 
 
Egon 


Auto: civic EK b18c4
Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 208
Skąd: Torun
Wysłany: 2007-11-19   

powiem Ci tak: jesli jestes glodny i chcesz posmakowac sushi to najpierw uderz do mc donalds i zapchaj sie kilkoma hamburgerami bo zeby najesc sie podkreslam najesc sie a nie posmakowac sushi musialbys zostawic w takiej restauracji okolo100 zl na osobe chyba ze masz zoladek jak 40kilogramowa laseczka :-P
_________________
40% ...to nie alkohol
40km... to nie odległość
-40mm... to nie gleba
 
 
 
OLO 

Auto: R34
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 1244
Skąd: Warsaw
Wysłany: 2007-11-19   

Hmmm.... Najeść się sushi czy zatankować samochód... trudna decyzja...


...ide zrobić sobie jakieś kanapki :lol: Dzięki za pomoc w wyborze :lol:
 
 
adrian 


Auto: D15B JDM VTEC
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 2761
Skąd: torun
Wysłany: 2007-11-19   

zacznijmy od tego ze jedzenie sushi nie jest do zapchania :zly: troche kultury

wez sobie zestaw np mini z lososiem bardzo dobre do tego sake, ja uwielbiam sushi
_________________
エチケットでお悩みの方に人気を集めている爽臭サプリ。一時品
JDM weblog site- http://jdmoption.wordpress.com/
 
 
 
Sqad 

Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 36
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-19   

dokładnie sushi to na deserek, ostatnio bylem, no i tak jak napisał Egon 100zł od osoby trzeba zostawić, fakt że do tego w drogiej knajpie byliśmy. Ale bylo danie miesne ryż zupa i na sam koniec sushi wielki półmisek. Mi najbardziej smakował tunczyk z tego sushi reszta miała dość specyficzne smaki.

No nie należy zapomnieć o sosie i jak by to nazwać ich zielonym chrzanie, bez tego chrzanu rozrobionego sushi nie jest dobre.

A podstawa to pałeczki, wbrew pozorom bardzo łatwo się nimi je.
 
 
 
the_havran 


Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 2442
Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2007-11-19   

Ziom looknij na password'a :->
Zrobisz sobie sam, a zresztą po co? Masz tu temat:


W związku z dość sporym zainteresowaniem kuchnią z kraju kwitnącej wiśni, proponuję wstawiać tu wasze ulubione lub znalezione przez was przepisy. Jak już wiadomo kuchnia japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie. Jest niskokaloryczna, bogata w białko i żelazo, uboga w cholesterol i tłuszcze. W porównaniu z innymi kuchniami prawie pozbawiona przypraw, oparta jest na ryżu, produktach z soi (miso, tofu), rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Słynie z prostych, pięknie zaaranżowanych dań, w których żaden ze składników nie przysłania naturalnego smaku pozostałych. Najbardziej znane w Polsce jest sushi cieszące się rosnącym stale powodzeniem. Właśnie dieta w dużej mierze wpływa na to, że Japończycy żyją statystycznie najdłużej.


Oto przepis na początek, prosty i smaczny:
(przepis jest w ciekawostkach, ale tu będzie lepiej pasował)





Wszystkie produkty jak i akcesoria bez problemu można znaleźć w sklepach internetowych.
Kilka przykładowych adresów:

www.masala.com.pl
www.sushi-shop.pl


Tak więc jakby to powiedział Pascal "...dziś pokaże wam przepis na bardzo fajnego ryż" :D
Pewnie się czasem zastanawialiście czym tak zaj**** barwią ryż do sushi...



...teraz już wiecie :]






***Mały tutorial***
(chociaż pewnie wszyscy tu obecni to wiedzą)



Ostrożnie rozłamujemy pałeczki.


Dolną pałeczkę umieszczamy we wgłębieniu między palcem wskazującym a kciukiem, podpierając palcem serdecznym.


Górną pałeczkę trzymamy pomiędzy kciukiem, palcem wskazującym a środkowym.


Sushi przekręcamy na bok i pewnie w całości chwytamy pałeczkami.


Koniec obłożenia delikatnie zanużamy w miseczce z sosem sojowym. Pamiętamy by starać się nie moczyć ryżu.
 
 
Japoniec 
:) The champ is here


Auto: Fiat 126p Maluch Trophy
Dołączył: 24 Lis 2006
Posty: 4060
Skąd: Sopot
Wysłany: 2007-11-20   

Robiłem w domu sushi i zdecydowanie wole sushi od żarcia kurczaków
_________________
Zaburzenia Narcystyczne
Idiolatria

Od lat bawią mnie do łez.
 
 
adrian 


Auto: D15B JDM VTEC
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 2761
Skąd: torun
Wysłany: 2007-11-20   

pomijajc fakt ze jest bardzo zdrowe
_________________
エチケットでお悩みの方に人気を集めている爽臭サプリ。一時品
JDM weblog site- http://jdmoption.wordpress.com/
 
 
 
the_havran 


Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 2442
Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2007-11-20   

Dobrze gadają, polać im sake :mrgreen:
 
 
Japoniec 
:) The champ is here


Auto: Fiat 126p Maluch Trophy
Dołączył: 24 Lis 2006
Posty: 4060
Skąd: Sopot
Wysłany: 2007-11-20   

Sake w dużym dzbanie też mam :mrgreen: i kieliszki do sake wraz z butelką . Jestem przygotowany na wszelkie okoliczności
_________________
Zaburzenia Narcystyczne
Idiolatria

Od lat bawią mnie do łez.
 
 
Kasik 


Dołączyła: 19 Maj 2007
Posty: 269
Skąd: warszawa
Wysłany: 2007-11-20   

a ja powiem ze nie wiem.. nigdy nie jadlam.. i caly czas sie zabieram ale nie moge sie przemoc jakos
_________________
co dwa cvc to nie jeden :D
 
 
Japoniec 
:) The champ is here


Auto: Fiat 126p Maluch Trophy
Dołączył: 24 Lis 2006
Posty: 4060
Skąd: Sopot
Wysłany: 2007-11-20   

Zrób sama ze swoim chłopem masa zabawy i potem smakuje lepiej
_________________
Zaburzenia Narcystyczne
Idiolatria

Od lat bawią mnie do łez.
 
 
PAT

Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-21   

Zrobimy napewno z Kasia..ja uczylem sie robienia sushi dobre 3 miechy , powiem tyle ze ktos bez wiedzy za kazdym razem inaczej zrobi..dlaczego?? według mistrzów sushi jest to potrawa gdzie kazdy jeden skladnik jest uzupelnieniem poprzedniego i wstepem do nastepnego..nie jest to wbrew pozoru latwa sztuka, odpowienie nori to raz, ryba to dwa odpowiednia mata to trzy (tak mata tez odgrywa role, z jakiego drewna jest robiona) ryż jest najważniejszy!!! wiec zachecam do zapoznania sie ze sztuką(tak to jest sztuka) robienia sushi, nie każdy moze zostac chociazby kucharzem tej pysznosci...tyle odemnie, opowiadalem z doswiadczenia :)

A BTW uczyła mnie 49 letnia Japonka Hiromi która biła mnie mata po rękach jak zle cos robilem :mrgreen: :lol: :-P
 
 
the_havran 


Auto: Black Chuck Taylor
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 2442
Skąd: z Wypizdówka
Wysłany: 2007-11-21   

PAT napisał/a:
uczyła mnie 49 letnia Japonka Hiromi która biła mnie mata po rękach jak zle cos robilem :mrgreen: :lol: :-P


Też tak chce :mrgreen: dawaj namiary gdzie się uczyłeś sushi stuff'u :-P
 
 
PAT

Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 115
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-21   

yyy w Japonii... :roll:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel // modified v.0.2 by warna