Powrót do strony powitalnej.


Poprzedni temat «» Następny temat
Wasabi
Autor Wiadomość
Pawco 


Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 3109
Skąd: 3mia100
Wysłany: 2008-01-16   Wasabi

Bywa nazywana japońskim chrzanem, ale chrzanem nie jest. Wymagająca, kapryśna i trudna w uprawie roślina rośnie na brzegach czystych górskich strumieni.
Od tysięcy lat uważano, że wasabi jest antidotum na zatrucia pokarmowe (przy surowej rybie to przydatne), co obecnie znalazło potwierdzenie w badaniach naukowych. Prawdziwa pasta wasabi to obrany ze skórki, surowy utarty kawałek korzenia niewysokiej rośliny o rozłożystych liściach podobnych do liści malwy. W naturze rośnie w umiarkowanym klimacie, na brzegach czystych górskich strumieni, obmywana i odżywiana wartko płynącą wodą. Prawdziwe wasabi jest drogie i rzadko dostępne na rynku poza Japonią. To, co możemy u nas kupić sprzedawane w tubkach lub w postaci proszku do rozmieszania z wodą, to mieszanka chrzanu, gorczycy, zielonego barwnika i przypraw, która udanie imituje prawdziwe wasabi.

Zastosowanie:

* Roślina lecznicza
- Surowiec: kłącze, korzeń. Zawartość: m. in. glikozydy, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, sole mineralne (najwięcej siarki).
- Działanie i zastosowanie: przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz niewielkie moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zaleca się w niestrawności, zatruciu rybami, w niedokwaśności, a nawet bezsoczności, zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne, nerwobóle i mięśniobóle.
* Sztuka kulinarna : wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utartego świeżego korzenia można używać tak samo jak zwykłego chrzanu. Od tego ostatniego jest dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży nie dostępny w sklepach, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę. Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu smaku.




Źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzan_japo%C5%84ski
http://kuchnia.gazeta.pl/...42,3193234.html
 
 
 
Rikoo 


Auto: B16A2 Green Grinder
Dołączył: 04 Gru 2007
Posty: 242
Skąd: S1 Rikoo
Wysłany: 2008-01-16   

bardzo dobre mialem przyjemnosc zakosztowac tego :mrgreen:
_________________
:arrow: MY BEAUTY GREEN GRINDER
 
 
 
góral 


Auto: Toyota Celica Turbo
Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 32
Skąd: Z PROWINCJII
Wysłany: 2008-01-16   

Taaa i zdecydowanie ostrzejsze od chrzanu, no i nie wyobrazam sobie shushi bez tego...
_________________
Stage 2 jezdzi... bedzie 3-ka z przodu w tych..... no koniach!!
 
 
 
Japoniec 
:) The champ is here


Auto: Fiat 126p Maluch Trophy
Dołączył: 24 Lis 2006
Posty: 4060
Skąd: Sopot
Wysłany: 2008-01-16   

Bardzo lubię wasabi 8-)
_________________
Zaburzenia Narcystyczne
Idiolatria

Od lat bawią mnie do łez.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel // modified v.0.2 by warna